hidup ini sangat singkat..beramallah seolah-olah esok kau akan mati..

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Laptop Yang Sesuai Untuk Main Game

Sekarang di hardware pon dah baru, so saya kena la up to date bagi memberikan info kepada gamerz2 tegar diluar sana.

Baiklah; Apa yang perlu dilihat untuk memilih laptop gaming ni?

1st : Graphic card.

Dalam semua hal, graphic card adalah komponen yang paling penting sekali untuk memainkan game yang latest2 sekarang. Kebanyakan game2 sekarang dah advance. Yang 3D pon ada macam Crysis. Cara memilih grafik kad bukanlah pada memorinya. Memori grafik kad tidak penting sangat. 1G sudah cukup untuk grafik kad.

Benda yang perlu dilihat ialah memory clock. Lebih tinggi lebih elok. Nak senang tengok saja pada model grafik kad tu. Untuk maklumat korang terdapat 3 jenis grafik kad yang biasanya digunakan pada laptop2 yang latest sekarang ni. Antaranya: Intel HD Graphic, Nvidia Mobile dan Ati Mobile.

Kalau nak gaming, eloklah ambil nvidia atau ati tu. Sebab intel graphic ni kureng sket.

Cara memilih model grafik kad : Lagi tinggi nombor model nvidia, lagi bagus grafik kad itu. contoh: Nvidia GT 720M, GT 740M, GT 750M. Perlu diingat, lebih tinggi no. model, lebih mahal harganya. sama juga macam card Ati. Lagi tinggi no. model lagi bagus. contoh: Ati HD 7450M, HD 7470M

2nd : Processor.

Processor ni sebaiknya ambil yang lebih daripada 2 core. Contoh: intel i5, i7. i3 pon boleh je nak pakai buat main game. Tak de masalah. Tapi sebaiknya ambil yang 2 core, 4 thread. processor ni tak penting sangat pon, asalkan boleh jalan je laptop tu. Tapi jangan la ambik processor yang rendah sangat macam intel pentium ke, atom ke.

3rd : RAM.

RAM 4G pon dah cukup, tak payah nak bazir duit beli lebih2. Tapi kalau anda mampu terpulang la.

4th : Harddisk.

Bagi saya, harddisk tak penting pon. 500G pon dah cukup. Kalau tak cukup beli je external HDD.

5th : Operating System(OS)

Elok beli yang free dos, x de os/windows. Sebab murah sikit. Murah dalam 200-300.

6th : Screen

Keluasan screen juga mempengaruhi perfomance game, lg besar screen, lg power grafik kad diperlukan. Screen 14" adalah yang biasa orang pakai dan sangat digalakkan pakai yang 14 inci, senang nak bawak ke mana2, dan lebih ringan.


Antara laptop yang ok (bulan lepas punya):

Screen 14"

Lenovo G400S
intel i5
4g RAM
500g HDD
Nvidia 720M 2g
RM1799

ASUS A450CC-WX138H
i5-3337U (2 core)
14.0 HD(GL,LED)
4GB DDR3 1600[ON BD.]
750GB-5400rpm
NV GT720
4 Cell 2950mAH
Windows 8 (64-bit)
RM1999

S400 Touch
i5
4g ram
500g hdd
ATI HD7450 1g
RM2099

ASUS K451LB-WX071H (Black)-Ultra SlimSRP
4200 (i5)
4GB DDR3 ram
750GB-5400rpm hdd
Nvidia GT740M 2GB
Windows 8
RM2199

ASUS PRO45VJ-VO047X
Intel® Core™ i5-3230M (3M Cache, up to 3.20 GHz)
14.0 HD(GL,LED)
4GB DDR3
500GB 5400RPM
NVIDIA® GeForce®GT 635M
Windows 7 Pro (64bit)
RM2349

Lenovo Y400
i7
4G ram
500G hdd
GT750 2G
RM 2799

Kalau korang nak beli laptop, bajet 2k, saya recommendkan asus k451il tu, processor ok (i5). Grafik mantap, nvidia gt 740m. Harga pon boleh tahan, boleh nego lagi tu.

sebarang kemusykilan boleh tanya saya.

p/s: kalau nak beli laptop kat saya pn boleh..insya Allah saya boleh dealkan..

22 comments:

Anonymous said...

Klau laptop acer E1-472g ,window 8 ok x utk game

Fadhilah Idris said...
This comment has been removed by the author.
al adli said...

Nak tanya skit bleh? Napa time buka game dia keluar dx09_...... Missing..

Afiffuddin said...

Setiap tahun spesifikasi laptop untuk game ni sentiasa upgrade. Rambang mata juga tengok, haha!

Kamal Hayat said...

Kalau semua dah ok,intelCore i5 dan ATI cuma operating system ja 34-bit mcm mana. Nak beli ka???
Mcm laptop lama saya bila nak install game PES14 dia suruh pakai operating system 64-bit..

Kamal Hayat said...

Kalau semua dah ok,intelCore i5 dan ATI cuma operating system ja 34-bit mcm mana. Nak beli ka???
Mcm laptop lama saya bila nak install game PES14 dia suruh pakai operating system 64-bit..

Baim Daus said...

saya nk tanye ni bang kalau proccesor AMD Radeon R4 grapich
4GB RAM ok x untuk FIFA 15?.mohon bantuan

afiq ejwi said...

saya nak tanya,specs laptop saya dah cun 2gb amd r5 graphic card dan 4gb ram,tapi bila main game tersangat lah lag,mohon bantuan segera

Unknown said...

bang..bleh bgi no..kita ws..

uwais sasuke said...

Saya nak tanya,sya ni bru nak beli laptop sye nok hak sedap main game dan watch video bajet bawah 2000

akid said...

Sebab kau take download directx 9 Dan latest directx

akid said...

32/64bit cuma color graphic laptop lagi tinggi bit lagi bagus sebab nak main color game sedap sikit haha :)

akid said...

OK dude cuma Sudah meet system requirements dia...main tu low settings sebelum naikkannya graphics

akid said...

Saya nak Tanya selain Dari specifications brand laptop yang paling sesuai untuk gaming APA ya? Saya tak beberapa sangat dengan lenovo,alienware(dell),Asus Dan Mac ...haha saya punya laptop zorin os 10,ATI mobile raedon 7640,GB RAM,150 GB HDD,Intel i6 4ghz,graphic cards 1 GB,Dan game APA yang sesuai untuk ni laptop saya ya? Tolong suggestkan ya :)

akid said...

*2 GB ram

Anonymous said...

Slm bang, kalau laptop processor AMD A8 2gb ram lepas crisis4 or battlefield 4..gt5 kot

nurin athirah said...

saye masih belaja . laptop ape yg sesuai untuk autocad ye . asus or acer ,?

Chee Hoe said...

Yng bwh RM1300 Ade me?? Utk gamer berat mcm game : dragonest sea

Chee Hoe said...

Yng bwh RM1300 Ade me?? Utk gamer berat mcm game : dragonest sea

Anonymous said...

Bro , Saye Nak Tanye Laptop Yang Bro Jual Dlm Bape Rm? Dpat X Rm300-500??

Elmi Fiekiry said...

laptop apa sesuai untuk csgo bro ?

Alexander Zul said...

Salam bro .. Bro admin ni still active x ? Kalau brand ni ok x (Asus X541S-CXX085T X-Series 15.6" Laptop/ Notebook (N3710, 4GB, 500GB, NV 810M, W10H)" .. Harga dia RM14++ gitu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...