hidup ini sangat singkat..beramallah seolah-olah esok kau akan mati..

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Cara Mendapatkan Key Windows 8 Original Secara Percuma (uia student)

Assalamualikum semua..

kali ni ak nak bagi penjelasan mcm mana nak dapatkan key win 8 ori..orang asyik tanya je..harap2 ini boleh membantu..



Tutorial ini terbahagi kepada dua:
i. student 1st & 2nd year
ii. student 3rd, 4th dan seterusnya

i. student 1st & 2nd year


1. mula2 sign in sini windows live

2. cara sign in:
>username: nama1.nama2@live.iium.edu.my (contoh: nama kahirul adnan bin zaid, kemungkinan email anda khairul.adnan@live etc..untuk kepastian check dkt my iium, my personal, contact information)

>password: jika anda x pernah tukar password, maka passwordnya ialah iium(ic) (contoh: iium901121085641) jika dah tukar dan terlupa, maka x dopeklah den nak menolongehhhh..

3. bila dah masuk dalam mail tu, masuk inbox, scrol bawah sket, bukak email yg bertajuk "Welcome to MSDN Academic Alliance: Online Software System"..dalam tu ada link untuk ke DreamSpark, dan juga ada password..spa yg x dapat email MSDN AA boleh try ni link dreamspark atau ini ..

4. apa tunggu lagi, log in dreamspark dan sedutlah segala software yg anda mahukan


ii. student 3rd, 4th dan seterusnya

ikut cara 1 dan 2 mcm kat atas tu, tapi sampai step 3 lain sket..dreamspark account akan expired selepas 2 tahun, jadi anda perlu reactivate acc dreamspark tu..mcm mana nk reactivate?

camni, tadi dah log in kat win live kan..tengok bahagian atas mail tu, ada new..tekan..ni yg ak bwt

to : msdnaa@iium.edu.my
cc : biar kosong
subject : reactivate dreamspark account

*isi dia

hi.

I would like to reactivate my dreamspark account

nama penuh
no matrik

tq..

tunggu email pengesahan mengatakan account anda sudah diaktifkan
klu dah aktif apa lagi, sedut la banyak2..

selamat mencuba..

p/s: ni baru nak dapatkan key je, nak fomat camna plak?..adoii..google sendiri k..banyak sumber2 yg boleh digunakan kat lua tu..kalau agak2 x reti sangat suruh je saya fomatkan..ikut keikhlasan la nak bagi brape kat saya..

17 comments:

Suhaib Satriya said...

salam din.. aku dah bukak e-mail iium aku, dah check inbox tp takde pun e-mail yg 'Welcome to MSDN' tu.. Nape eh? Thx.

Sollehudin Sapari said...

@suhaib : cuba try link no http://msdn70.e-academy.com/
atau ini http://e5.onthehub.com/WebStore/ProductsByMajorVersionList.aspx?ws=5c4ba7c4-839b-e011-969d-0030487d8897&vsro=8&JSEnabled=1

parkchu said...

FORMAT WINDOWS 8 AVAILABLE NOW !!

ORIGINAL + KEY PROVIDED BY IIUM

0133250851

Suhaib Satriya said...

alrighttt. aku guna link yg ke-2 tu and dah boleh dah buat account dreamspark tu and dah dapat dah key windows 8 aku. tq din!

Sollehudin Sapari said...

welkam..

Aizat Sapphire said...

Salam, nk tnye... Dreamspark account tu student CFS dpt jugak ke???

Sollehudin Sapari said...

@aizat : tu saya x pasti..tanya itd cfs..

alya369 said...

salam... yg bahagian username and password tu mcm mane pulak? sy letak username email live uia tp x boleh. bile sy buat account baru, dye tnye username, sy letak address email live uia pon x boleh jugak. sy letak name sy pon same, x boleh. then, sy try click kat 'Request an account or support' pastu terus blur.. so mcm mane eh? ade step yg sy miss ke?

Aizat Sapphire said...

Salam, sy dh activate account sy... Last question, key win 8 tu ada kt mne??? siap2 dlm Windows 8 punya bhgn tu ke???

Anonymous said...

salam. email ddreamspark xdpt. tp dh click alternative link yg awak bagi tu. lepas tu nk buat apa ? nk kene buat apa dkt link tu ?

Anonymous said...

setuju dgn alya. mcm mana nak buat acc dreamspark tu ???

Sollehudin Sapari said...

1st of all anda semua kena log in windows live yg uia bagi..kalau senior mungkin no matrik@live.dll..yg junior tu try2 la..email yg uia buatkan tu ad dalam portal..klu daftar account live or dreamspark baru x boleh..sbb ni uia yang bg..link dgn uia..so, nak x nak kna guna email yg uia bagi..

Prothero said...

Hi bro, tlg sikit. Saye dah isi email mcm dlm contact information kat iium portal. Tapi, microsoft kata email not found. Mcmna?

Anonymous said...

Salam, nape x blh nk log in kt live tu yer, kuar mcm ni:

This account can't be used to access Outlook.com
You're currently signed in with an Office 365 email account, which can't be used with Outlook.com. Please click here to sign out of your Office 365 account, then use another Microsoft account to sign in to Outlook.com (for example, your hotmail.com, live.com, or msn.com account).

Anonymous said...

salam...dkt nk login windows live 2, nape dia ckp account does not exist?

Anonymous said...

berhubung terus dengan Servicedesk IIUM di ITD berkenaan akaun email @live.iuum.edu.my atau berkenaan IIUM MSDN AA.

Anonymous said...

salam. kalau login utk dreamspark acc tu guna email& pword yg sama je eh dgn acc live.iium.edu.my tu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...