hidup ini sangat singkat..beramallah seolah-olah esok kau akan mati..

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Mem"ping" IP anda untuk menstabilkan internet

Disebabkan ramai yg masih belum faham dan banyak permintaan daripada rakan, aku buat tutorial ni. ping bukanlah menghack ataupun yg sedemikian dengannya. ping dah sedia ada dlm windows dan cuma kita saja yg x tahu mggunaknnya..

Apa itu ping?
refer sini .
apa yg kita bakal buat ialah menstabilkan connection internet. maknanya "mungkin" tidak akan putus talian dengan host.

Berkesan ke ping ni?
well, tengok luck..slalu ak buat mmg berkesan. 20% improvement. speed bertambah..

Legal ke ping ni?

ak x tau pinging legal ke x. tapi ak dah google dan ramai yg cakap pinging legal. so, kalau anda apply ping, risiko tanggung sendiri.

Apa keburukan ping? effect?

ak dah aply ping hampir 3 tahun, stakat ni ok ja, x da masaalah. x da effect kat system mahupun os.

Macam mana nak ping?

Caranya:
1. Tekan start menu,
2. search run.
3. Bukak run.

4. Taip cmd
5. Ok

6. Taip ipconfig /all dan hit enter
7. Cari ip address anda, kalau window 7 dia tulis IPv4/6. di belakang ip tersebut ada (prefered). salin nombor tersebut kerna memudahkan anda pada waktu akan datang untuk ping (lain internet/pc lain ip address)

8. dah dapat ip adress, taip pula ping -t
contoh: ping 101.202.303.404 -t
biarkan sja ia run, jangan pangkah, klu terpangkah kna bwt semula ping -t tu.


NOTE:
-korang kena ping tiap kali connect internet.
-minimize jah, jangan close cmd tu slps me"run" ping
-risiko tanggung sendiri, ak cuma bagi guide jer

selamat mencuba.

p/s: ad pertannyaan, post jer kat sini or carik ak kat fb.

3 comments:

Anonymous said...

nice share..

fazey said...

tengs :)
boleh la buat, sebelum ni ada baca kat belog lain, tapi tak detail macam ni..

tengs :)

Mohamad Zawawi Bin Mah hasan said...

apa risiko dia??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...